De eerste verdieping Podcast (Bovenkamer)

Voer voor coaches: oplossingsgericht of liever hulpbrongericht coachen?

January 24, 2023 Renée en Jolanda
De eerste verdieping Podcast (Bovenkamer)
Voer voor coaches: oplossingsgericht of liever hulpbrongericht coachen?
Show Notes

Als je een probleem hebt wil je dat het liefst zo snel mogelijk oplossen, toch? En misschien herken je wel dat je dan heel hard gaat werken om de oorzaak te achterhalen in de hoop dat het dan wordt opgelost. Nou zitten wij mensen ingewikkelder in elkaar dan dat. Misschien werkt dit voor een kapotte knie of als je auto stil staat maar voor mentaal-emotionele issues, is het soms een klus om de oorzaak te vinden, meestal beland je bij het zoeken zelfs in de spreekwoordelijke vuilniszak. En… als je de oorzaak toch vindt, heb je vaak ook nog geen oplossing.

Voor je coachee geldt dit ook, die wil meestal zo snel mogelijk van z’n probleem af. En een beetje generaliserend willen coaches deze vaak zo snel mogelijk helpen oplossen. Want daar ben je voor toch? Het voelt alsof je nuttig bezig bent en je je geld waard bent.

Oplossingsgericht werken en coachen is een prachtige methodiek, in het engels Solution Focussed therapy. Door de term lijkt het alsof je daadwerkelijk aan de slag gaat met het oplossen van iemand z'n probleem. Als je bedenkt dat coaches over het algemeen van problemen oplossen houden én de coachee naar je komt om een probleem op te lossen, dan kan het maar zomaar zijn dat je als coach veel te hard aan het werk gaat. En eigenlijk gaat oplossingsgericht werken daar niet over.  

Jolanda en Anna nemen je mee in waar oplossingsgericht werken wél over gaat, wat de uitgangspunten zijn, bijvoorbeeld in je houding en soorten vragen. Want waar het wel om gaat is dat je client weer bij hulpbronnen en mogelijkheden komt! Zou hulpbrongericht coachen misschien een betere term zijn? We zijn benieuwd wat jij vindt als je deze podcast hebt geluisterd.

Een podcast vol inspiratie voor alle coaches én voor iedereen die wel eens zelf een probleem heeft of vlakbij bij iemand met een probleem is (bijvoorbeeld kind, collega, vriend, familielid).